Лечебни процедури с луга

Какво представлява лугата?

Черноморската луга е краен продукт при солодобива в солниците на Поморие и Бургас. Получава се от рапата (езерна вода) на Поморийското и Атанасовко солено езеро след изпаряването на водата в солниците и кристализацията на солта. Тя остава над солния пласт като гъста маслоподобна течност с жълтокафяв цвят и лек мирис на сероводород. Тъй като е природен продукт цветът и мириса могат да варират в зависимост от валежите и температурата през годината. Лугата "узрява" и е годна за медицинска употреба (т.н. медицинска, лечебна луга) в периода Август - Септември. Изключително важно е след добив да се филтрира и стабилизира в рамките на 24 часа, тъй като в противен случай тя губи част от ценните си лечебни свойства, започва процес на гниене и кристализация,  тъй като съдържанието на сол е до 70%.


Уникалните лечебни свойства на лугата се дължат на нейния богат минерален и органичен състав. По съдържание на биологично – активни вещества тя съдържа всички съставки на морската вода и рапата, но в многократно по-голяма концентрация. По състав е близка до калния разтвор, поради което има действие подобно на лековитата поморийска кал, добивана от едноименното езеро. Преобладава съдържанието на магнезий, калций, натрий, хлор, бром, сулфати, хидрокарбонати, много микроелементи, органични вещества и др. Поради тази причина се счита, че е по-ценна и полезна от солите от Мъртво море, а и е по-щадяща кожата тъй като има приятна, подобна на масло консистенция.

Състав

Най–високо е съдържанието на магнезиеви соли – магнезиев хлорид и магнезиев сулфат. Магнезият е изключително важен елемент за много процеси в човешкото тяло. Той е нужен за произвеждането на енергия в клетките и ускоряването на метаболизма, играе основна роля за равновесието на нервната и мускулната системи, намалява мускулните болки и предпазва от крампи, оказва благоприятно действие върху косата, кожата и ноктите.

Стресът и умората (физическа или психическа) изчерпват магнезия от клетките в тялото. Затова, след физическо или умствено натоварване, на организма е необходимо да му набавим достатъчно количество от този ценен за организма ни минерал.

Освен богатия минерален състав, в лугата се съдържат и много биологично – активни вещества като микроводорасли (богати на хлорофил, витамини и др.), зоопланктон и бактерии, които са характерни за водите на солените ни езера.

 • рН - 6,59
 • Обща минерализация: 340- 370гр/л.
 • Съдържание на магнезиеви соли (MgCl2 и MgSO4 ): 230 – 280гр/л.
 • Съдържание на алкални хлориди (NaCl и KCl): 80-95гр/л.

Процес на стабилизация

Всички продукти с черноморска луга и лиманна кал от серията АНХИАЛО / ANCHIALO, с която работим са произведени със стабилизирана черноморска (медицинска) луга, добита в басейните на Поморийските и Бургаски солници. Стабилизацията и филтрацията на лугата е процес, при който се отстранпват нежеланите примеси и се запазват ценните свойства, биологично – активни вещества, минерали и микроелементи за дълъг период от време и при различни температури. Това гарантира безопасното й използване за козметични (лечебни) процедури, както и влагането й в продуктите за устна хигиена.

За какво помага?

Много широко спектърно е приложението на черноморската /медицинска/ луга, тъй като тя притежава редица качества:

 • силно противовъзпалително и антисептично действие;
 • действа тонизиращо и релаксиращо на целия организъм;
 • премахва умората и тежестта в крайниците;
 • подхранва, подмладява кожата и забавя нейното стареене;
 • минерализира организма и стимулира естествените защитни реакции на имунната система;
 • намалява отока на венците, нормализира киселинно-алкалния баланс в устната кухина, спомага за поддържането на нормалната микрофлора в устата, заздравява зъбния емайл и значително намалява вероятността от поява на кариес.


Доказан е и лечебния ефект на лугата при много заболявания:

 • заболявания и травми на опорно-двигателната система, ревматични, неврологични;
 • болки в ставите, артрити, артрози, неврити, възпаления на околоставните тъкани, навяхвания, изкълчвания на стави, счупвания, невралгия, плексити, дископатии и др.
 • мускулни болки, схващания
 • кожни заболявания – псориазис, акне, гъбични инфекции, труднозарастващи рани и др.
 • простудни заболявания и възпаления на горните дихателни пътища
 • възпаления в устната кухина – пародонтоза, афти, гингивит и др.
 • хемороиди;
 • пърхот.
 

Частичен масаж с масажно масло от черноморска луга 25 лв.
Цялостен масаж с масажно масло от черноморска луга 35 лв.
Спа терапия с луга 65 лв.
Компрес с черноморска луга 25 лв.
Кална баня на цяло тяло с поморийска лиманна кал 35 лв.